Coronavirus in China: veelgestelde vragen over de reisverzekering.
Het coronavirus is eind januari door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Onduidelijk is hoe dit virus zich in de komende tijd verder gaat verspreiden. Maar voor reizigers die zakelijk of voor een vakantie een reis hebben geboekt kunnen de financiële gevolgen groot zijn.
Wat is het reisadvies van ministerie van Buitenlandse Zaken?
“De Chinese overheid neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Reis niet naar de provincie Hubei. U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen. Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is. Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen en gelden strenge reisbeperkingen. Er rijdt steeds minder openbaar vervoer. Ook zijn er steeds minder (inter)nationale vluchten. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten.”
Voor meer informatie zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/china/reizen/reisadvies
Mag u de reis annuleren in verband met de situatie in China?
De annuleringsdekking biedt hiervoor geen dekking. Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden. Dit staat los van de reisverzekering.
U bent al op reis en wil uw reis afbreken vanwege het besmettingsgevaar in China. Is dit verzekerd?
De annuleringsdekking biedt geen dekking voor het afbreken van een reis (ongebruikte reisdagen) vanwege besmettingsgevaar. Een ernstige ziekte is wel een reden om te annuleren.
U heeft een reis geboekt en de vlucht is geannuleerd. Heeft u zelf de reis samengesteld met losse onderdelen, zoals een vlucht? En valt deze nu uit door de situatie in China?
Dan bent u veelal verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.
Biedt het Calamiteitenfonds uitkomst?
Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes en epidemieën is daarvan geen sprake.
Voor meer informatie zie: https://www.calamiteitenfonds.nl/nieuws/coronavirusgeendekking
Biedt de reisverzekering uitkomst?
De reisverzekering biedt onder andere dekking voor extra reis- en verblijfskosten in geval van een ernstige ziekte. Zijn geneeskundige kosten meeverzekerd? Dan bent u verzekerd voor schade door ziekte tijdens de reis als aanvulling op de ziektekostenverzekering. Dat betekent dat deze dekking alleen aanvullend vergoedt wat uw zorgverzekering niet of niet volledig vergoedt.
Repatriëring
Moet u als gevolg van een medische oorzaak met speciaal vervoer terugkeren (u moet bijvoorbeeld liggend worden vervoerd en u heeft daarbij drie vliegtuigstoelen nodig), dan vallen deze extra vervoerskosten ook onder de reisverzekering. Automatische vergoeding geldt echter niet wanneer u verblijft in een gebied waar het coronavirus heerst en u eerder een vlucht terug neemt terwijl u (nog) niet ziek bent. Het is te begrijpen dat u in zo’n situatie wellicht zo snel mogelijk wilt vertrekken. Indien u van de lokale autoriteiten weg mag zal dat vaak met een speciale charter gebeuren. Ook deze kosten vallen dan niet automatisch onder de dekking van elke reisverzekering.
Op dit moment is te zien dat verschillende landen daarom de kosten van deze repatriëring voor hun rekening nemen. Maar ook dat is dus geen automatisme waar in de toekomst vanuit mag worden gegaan. De overheid neemt deze kosten niet altijd voor haar rekening.