WIJ ZIJN ER NIET ALLEEN VOOR DE LEUKE DINGEN
Een ding weten we zeker. Ieder mens komt te overlijden. Maar wanneer dat is, weten we niet. We hebben wel statistieken. Die leren ons bijvoorbeeld dat 14 op de 100 mannen voor hun pensioen komen te overlijden en 10 op de 100 vrouwen. Wij noemen dat “voortijdig overlijden”.
Niet wegstoppen
Voortijdig overlijden is een reëel risico als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of ongeval. Je kunt die gedachte wegstoppen, maar het risico blijft.
Impact
De impact van een voortijdig overlijden is groot. Natuurlijk in emotioneel opzicht voor de nabestaanden. Maar ook in financieel opzicht kunnen de gevolgen heel groot zijn. Wij geven een aantal voorbeelden die wij en onze collega’s meemaken:
- Iemand heeft samen met een zakenpartner een onderneming. Een van de partners komt te overlijden. De langstlevende ondernemer moet dan de erfgenamen van de overleden partner een deel van de waarde van de onderneming uitkeren. Vaak is dat geld niet voorhanden en moet er geleend worden. Dat is lastig. Zeker omdat ook nog eens de inbreng van de overleden partner wordt gemist.
- Een echtpaar met minderjarige kinderen is gescheiden. Een van de ex-partners komt te overlijden. De kinderen zullen dan onder de zorg van de langstlevende ouder komen. Vaak heeft dat echter weer gevolgen voor de mogelijkheid om hetzelfde aantal uren betaald werk te verrichten. Een forse inkomensdaling kan het gevolg zijn.
- Een jong stel heeft eindelijk een huurappartement gevonden. Ze betalen de hoofdprijs aan huur. Maar ach, ze hebben beiden een salaris. Tot een van beiden komt te overlijden en de langstlevende met alleen diens inkomen de huur niet kan opbrengen. Naast het verdriet is er dan een probleem. Want een andere woning om te huren is er niet.
- Een variant hierop is natuurlijk de koopwoning waar de woonlasten niet meer betaald kunnen worden wanneer een van de partners komt te overlijden. De woning zal dan ontruimd en verkocht moeten worden en waar gaan de nabestaanden dan wonen?
Zomaar enkele voorbeelden uit de praktijk.
De financiële ellende is echt niet nodig mits….
De kans van vooroverlijden is niet heel groot. Maar de mentale en financiële impact wanneer dit plaatsvindt is heel groot. Aan het mentale gedeelte kunnen wij als financieel adviseur niet veel doen. Maar aan de financiële impact wel.
Het financiële risico van voortijdig overlijden kan worden weggenomen door tijdig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat is een verzekering die een (groot) financieel bedrag uitkeert bij het overlijden van een in de verzekering benoemde persoon. De premie voor een dergelijke verzekering hangt af van het bedrag dat uitgekeerd moet worden bij overlijden en de leeftijd van de te verzekeren persoon.
Gemiddeld genomen kost deze verzekering per maand minder dan de kosten van een filmkaartje. De hoogte van de premie is dus in bijna alle gevallen niet de reden om deze verzekering niet af te sluiten. Wat dan wel? De weerstand om na te denken over de financiële gevolgen wanneer iemand die je liefhebt voortijdig komt te overlijden. Daar wil je liever niet aan denken. En is er een adviseur die je toch vraagt hierover na te denken, dan zeg je snel “ ja is goed, zal ik doen, komt wel”.
Mogen wij jou echt dringend adviseren om dit niet op de lange baan te schuiven? Mail of bel ons. Wij kijken dan wat voor jouw situatie een passende verzekering is. Wij hopen allemaal dat je die verzekering nooit nodig hebt. Dat hopen we ook wanneer we in de auto stappen en de veiligheidsriem omdoen. Wij nodigen je uit contact met ons op te nemen om dit nu toch echt te regelen.