Misschien herken je het: je krijgt een update voor jouw mobiel en je wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden. Er volgt een lange tekst met heel kleine letters. Om de update te ontvangen moet je klikken op “akkoord”. Wees eens eerlijk? Lees je de gehele tekst die voor het knopje “akkoord” staat? Wat je waarschijnlijk doet bij de update kun je beter niet doen bij verzekeringen. Wij leggen je uit waarom.
Vragenformulier
Jij denkt een bepaald financieel risico te lopen. Je gaat op zoek naar een verzekeringsmaatschappij die dit financiële risico van jou wil overnemen. De verzekeringsmaatschappij wil dat misschien onder bepaalde voorwaarden en tegen een bepaalde premie best doen. Maar de verzekeringsmaatschappij moet dan wel een goed beeld hebben van wat dit risico precies is. Om daarvan een goed beeld te krijgen zal de verzekeraar via een formulier een aantal vragen stellen. Op basis van de antwoorden die jij geeft, bepaalt de verzekeraar of hij de verzekering wil accepteren en zo ja onder welke voorwaarden en tegen welke premie.
“Bent u de regelmatig bestuurder”
Zo’n vraag bij een autoverzekering kan bijvoorbeeld zijn: bent u de regelmatig bestuurder? Je kan dan het blokje “ja” aanklikken. Maar wanneer de regelmatige bestuurder in werkelijkheid bijvoorbeeld jouw dochter is dan is dit niet verstandig.
Opzettelijk verkeerde opgave? Straf geen uitkering
Bij verzekeringen geldt als hoofdregel dat wanneer bij de aanvraag van de verzekering vragen opzettelijk verkeerd of onvolledig zijn beantwoord, de verzekeraar bij schade niets hoeft uit te keren. Is er met de auto door jouw schuld schade aan een derde toegebracht, dan zal de verzekeraar deze schade wel vergoeden maar vervolgens op jou verhalen.
Verzekeraar mag verzekering beëindigen
Heb je bij de aanvraag van de verzekering vragen opzettelijk verkeerd beantwoord, dan is er sprake van opzettelijke misleiding. De verzekeraar mag de verzekering dan tussentijds beëindigen. In de praktijk is het dan vaak heel lastig om onder normale voorwaarden en met normale premie bij een andere verzekeraar opnieuw een verzekering af te sluiten.
Per ongeluk verkeerde informatie gegeven
Het kan natuurlijk ook zijn dat je een bepaalde vraag “per ongeluk” verkeerd hebt beantwoord. Wanneer in dat geval de verzekeraar kan aantonen dat wanneer de vraag wel naar waarheid was beantwoord hij de verzekering niet zou hebben geaccepteerd, dan hoeft de verzekeraar de schade niet te vergoeden. Zou de verzekeraar kunnen bewijzen dat in die situatie de verzekering wel was geaccepteerd, maar tegen een hogere premie, dan zal de verzekeraar vaak verplicht zijn om een deel van de schade te vergoeden.
Belangrijke gebieden waarop vragen verkeerd worden beantwoord
Op het gebied van autoverzekeringen zijn veel voorkomende vragen die verkeerd beantwoord worden:
- Wie is de regelmatige bestuurder?
- Heeft de aanvrager of andere belanghebbende bij de verzekering een strafrechtelijk verleden?
- Is er sprake van een eerdere rijontzegging?
- Hebben verzekeraars eerder wel eens een aanvraag voor een verzekering geweigerd?
Onduidelijk? Vraag het ons
Handel bij het aanvragen van een verzekering dus niet zoals bij het downloaden van een update! Lees de vragen goed door en geef altijd een eerlijk antwoord. Is iets niet duidelijk of twijfel je over het antwoord, vraag het dan aan ons. Eventueel nemen wij contact op met de betreffende verzekeraar en bespreken wij het probleem. Wij zorgen dan ook voor vastlegging van dit contact zodat op dit gebied er in de toekomst nooit vervelende discussies kunnen ontstaan.