Wat als iemand tijdens een teamsport door u letsel oploopt?
De vakanties zijn voorbij en het dagelijkse leven begint weer. Hobby’s en sporten worden weer opgepakt.
Zowel in de dagelijkse bezigheden als in een hobby en sport omgeving kan het voorkomen dat u schade toebrengt aan een ander. Wanneer bent u aansprakelijk en betekent dit dan ook dat u de schade moet vergoeden?
UÂ gaat net even te laat van huis. U dreigt uw trein te missen. Bij het station neemt u een spurt. In volle vaart raakt u iemand die vervolgens ongelukkig komt te vallen, een beenbreuk oploopt en een aantal weken niet kan werken.
In een situatie als hierboven geschetst zult u in het algemeen aansprakelijk zijn voor de schade van het slachtoffer. U heeft een onaanvaardbaar risico genomen door in een drukke stationshal te gaan rennen, met het risico iemand te raken en bent daarmee aansprakelijk voor deze schade. Indien u een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren heeft, zal deze de schade vergoeden omdat u wel aansprakelijk bent, maar de ander niet met opzet heeft laten vallen.
Op het sportveld kan iets soortgelijks gebeuren. Een sprint, niet om de trein te halen, maar om als eerste bij de bal te zijn. Ook hier kunt u in aanraking komen met een medespeler die ongelukkig ten val komt en zijn been breekt. In die situatie zult u niet aansprakelijk zijn voor de schade die uw medespeler heeft opgelopen. De rechtspraak heeft namelijk uitgemaakt dat deelnemers aan een sport- of spelsituatie moeten accepteren dat in redelijkheid andere deelnemers gevaarlijke of verkeerd getimede handelingen kunnen verrichten waardoor zij schade oplopen. Je zou kunnen zeggen dat door aan een wedstrijd of spel deel te nemen alle deelnemers in zekere mate dit risico accepteren.
Deze risico-acceptatie wordt aangenomen zolang er sprake is van een normale uitoefening van het spel. Maar is het spel afgelopen of worden er handelingen gepleegd die niet passen in de normale uitoefening van het spel dan zal bij schade de dader toch weer aansprakelijk kunnen zijn.
Overigens geldt dit ook voor de toeschouwer bij een voetbalwedstrijd die een bal vol in zijn gezicht krijgt, waardoor zijn dure bril kapot gaat. Komt de bal in het publiek tijdens de voetbalwedstrijd dan zal de voetballer die de bal schopte niet voor de schade aan de bril aansprakelijk zijn. Is het spel afgelopen en schopt een speler (waarschijnlijk omdat hij verloren heeft) de bal woest het publiek in, dan zal deze aansprakelijkheid er weer wel zijn.
Als u nog vragen heeft of meer informatie wenst over onze Aansprakelijkheidsverzekeringen, neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag verder!