Zonnepanelen nu nog interessanter, maar let op de consequenties voor je verzekeringen

Wegstrepen
Met de salderingsregeling mag je de stroom die je zelf opwekt met jouw zonnepanelen wegstrepen tegen je verbruik. Zeker met de hoge energieprijzen is dat vaak gunstig. De overheid is nu van plan om regeling vanaf 2025 af te bouwen. Dat is twee jaar later dan eerder het plan was.

 

Stel: je gebruikt jaarlijks 2.500 kilowattuur (kWh) en wekt net zoveel op. Dan is je nettoverbruik dus 0. In dat geval betaal je alleen de vaste kosten. Wekt je meer op dan je afneemt? Dan krijg je over het verschil een vergoeding van de energiemaatschappij. Die is echter wel een stuk lager dan de prijs die je zelf betaalt voor stroom.

 

Afbouwpercentages
In de praktijk betekent afbouwen dat je vanaf 2025 elk jaar een lager percentage zelf opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de inkoopprijs. Je blijft wel een vergoeding krijgen voor de stroom die je aan het netwerk levert. In de onderstaande tabel zie je hoe de afbouw verloopt.

 

 

Goede investering
Zonnepanelen verdien je gemiddeld binnen acht jaar terug en ze gaan naar verwachting twintig tot dertig jaar mee. Volgens de huidige rekenmodellen bedraagt het totale rendement tussen de 3% en 4%. Daarmee zijn zonnepanelen dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook een goede en solide investering.

 

Consequenties
Maar let wel op! Zonnepanelen kunnen consequenties hebben voor bijvoorbeeld je brandverzekering. Graag informeren wij je welke verzekeringstechnische eisen en consequenties hieraan verbonden zijn. We zien in de praktijk dat dit een onderbelicht onderwerp is wat op een later moment problemen kan veroorzaken in de acceptatie van jouw verzekering of bij schade, dit willen we uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust even contact met ons op.

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief